Paylaş:
Bağış Yapın

Dünya nüfusunun onda biri, yani yaklaşık 700 milyon insan temiz suya ulaşamıyor. Yaklaşık 2 milyar insanın içtiği su hijyen kurallarına uymuyor. Kirli suyun neden olduğu kolera, ishal ve tifo nedeniyle her gün yaklaşık 1000 çocuk ölüyor.

Kuraklık, hastalık ve suya ulaşma güçlüğü nedeniyle her yıl hayatını kaybeden insan sayısı 2 milyonu geçiyor. 2 Milyonu insanın içinde en fazla orana sahip olan ülkeler Afrika kıtasındadır.

‘‘BİR DAMLA SUYA MUHTAÇ KARDEŞLERİMİZ VAR’’


Kuraklık, yokluk, hızlı nüfus artışı ve kirlilik içilebilir temiz su kaynaklarını tehdit ediyor. Bunun yanı sıra milyonlarca insanın sağlıklı suya sahip olamadığı dünyamızda kitlesel hastalıklar giderek artmaktadır. Özellikle Afrika’nın Moritanya, Somali (vs) bir damla su için saatlerce bekleyebiliyorlar.

100


Su kuyularının teknik özellikleri:

Derinlik: 20 ilâ 110 metre

Faydalanan sayısı: Günlük 250 ilâ 750 kişi

Yüzey inşası: Beton gövde, el pompası (tulumba), hayvan yalağı (Standart su kuyuları çoğunlukla el pompası (tulumba) kullanılarak ve hayvan yalağı eklenerek inşa edilmektedir. Su kuyuları standart olarak belirli bir yüzey konseptine bağlı olarak inşa edilmektedir. Ancak bazı bölgelerin şartlarına bağlı olarak belirlenen yüzey inşaat konseptinin dışında, farklı bir konsept ve pompa türü kullanılabilir.)

 

 

Su kuyusu açılan ülkeler: Arakan, Uganda, Kamerun, Moritanya,Cibuti, Çad vb. ülkelerde açılıyor.


Özellikli su kuyularının teknik özellikleri:

Standart kuyuları açmanın ihtiyacı karşılamadığı bölgelerde ve durumlarda devreye sokulan daha kapsamlı su kuyularına özellikli su kuyusu deniyor. Bu kuyular; yaklaşık 5 bin kişinin ihtiyacını karşılayabiliyor. Özellikli su kuyuları inşa edildikleri bölgelerde hayvancılığın gelişmesi ve sürdürülebilir hale gelmesine büyük katkı sağlıyor. Ayrıca geniş havzasıyla tarım  arazilerinin sulanmasında da kullanılarak kuraklığın yaşandığı bölgelerde hayati önem taşıyabiliyor. Bu kuyuların maliyetleri proje bazında değişiklik gösteriyor.

Derinlik: 90 ilâ 200 metre

Faydalanan Sayısı: Günlük 2000 ilâ 5000 kişi

Yüzey İnşaası: Depo, tesisat, güneş enerjisi sistemi veya jeneratör günlük kullanım çeşmeleri, hayvan yalağı.

Özellikli su kuyusu açılan ülkeler: Çad, Arakan ve Uganda.

 

 

Su kuyusu projelerini yapım süresi ve  Bir El Ver Derneği'in sistemi:

Standart su kuyusu projelerinin yapım süresi ortalama 4 ile 9 ay arasında sürmektedir. (Proje uygulama sürecinde meydana gelen savaş, doğal âfet ve benzeri olağanüstü durumlarda teslim süresi değişebilir.)

Kuyuların takibi, kontrolü, denetimi ve tamiratı:

Su kuyusu yer belirleme, ihtiyaç tespiti, fizibilite ve denetim çalışmaları Türkiye’den bölgelere gönderilen uzman BİR EL VER DERNEĞİ ekipleri tarafından yapılmaktadır.


Su kuyularının kullanım ömrü:

Su kuyularının kullanım ömürleri yer altı su rezervleri, iklim değişiklikleri, dış etkenler (savaş, doğal afetler vb.), kullanım yoğunluğu gibi etkenlere göre değişir. Bir su kuyusunun kullanım ömrü ortalama 4 ilâ 15 yıldır.

 

 

Ne Yapabilirsiniz?

Aileniz, arkadaş grubunuz, iş arkadaşlarınız veya akrabalarınızla bir araya gelerek su kuyusu açtırabilir ya da su kuyusu fonuna dilediğiniz miktarda bağışta bulunarak htiyaç sahibi kardeşlerimizin suya kavuşması için gerekli çalışmaların (su kuyusu onarımı, jeneratör alımı, su kanalı yapımı, depo alımı, tesisat kurulum ve onarımı vb.) yapılmasına katkıda bulunabilirsiniz. Su kuyusu açtırmak için bölge seçimi yapmadan önce B.E.V’in (BİR EL VER DERNEĞİ) Su Kuyusu birimiyle iletişime geçmeniz gerekir.

 Detaylı bilgi için 0216 606 13 96 numaralı telefonu arayabilirsiniz

 

Bağış Yap